Variation på julbordet?

Vill du ha lite variaton på julbordet i år? Varför inte testa carpaccio på zucchini, ankbröst med körsbärssås och potatis- och getostgratäng och sist med inte minst citronsorbet med clementinsalsa, olivolja och maräng. Mums!

Carpaccio på zucchini

10 min
Tänk på att inte överkoka zucchinin. Den ska ha kvar spänst. Välj olivolja och parmesan av hög kvalitet.


Till 4 pers:

1 zucchini (ca 350 g)
1/2 dl småkapris
1 msk + 2 msk olivolja
1 msk pressad citron
1/2 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar

Garnering:
25 g parmesanost
25 g rucola

Tillbehör:
1 baguette

Gör så här:

1. Häll av vätskan från kaprisen. Stek i 1 msk olja i en panna på hög värme ca 3 min, tills det ”poppar”. Lägg kaprisen på hushållspapper.

2. Skiva zucchinin tunt, gärna på mandolin. Koka den i saltat vatten ca 2 min. Kyl ner i kallt vatten och lägg sedan skivorna omlott på ett fat.

3. Ringla över 2 msk olja och citronsaften, krydda med flingsalt och peppar. Hyvla över parmesanen. Garnera med kapris och rucola. Servera med bröd.

Ankbröst med körsbärssås och potatis- och getostgratäng

40 min
Kyld, färdig rödvinssås som bara smaksätts är en smart genväg när man har ont om tid.


Till 4 pers:

600 g ankbröst
1 msk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar
1 kruka salvia

Potatisgratäng:
800 g bakpotatis (2–3 st)
2 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
200 g getost, liten rulle

Sås:
2 dl kyld rödvinssås, t ex Rydbergs
150 g frysta körsbär
1 msk balsamvinäger
1 msk konc kalvfond

Sallad:
100 g blandad plocksallad
1/2 dl valnötter, krossade

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150°. Skär rutmönster i skinnet på ankbrösten. Krydda runt om med flingsalt och peppar. Lägg ankbrösten med skinnsidan ner i en kall stekpanna. Stek på hög värme tills de fått ordentligt med färg, ca 4 min. Vänd och stek andra sidan ca 1 minut.

2. Repa salviabladen och låt dem steka med ca 30 sekunder, tills de är krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 20 min. Låt vila ca 5 min.

4. Gratäng: Skala potatisen och skär den i 2–3 mm tjocka skivor, gärna på mandolin. Skala vitlöken.

5. Lägg potatisen i en kastrull och häll över grädde och mjölk. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar. Koka utan lock ca 10 min, tills potatisen mjuknat. Häll över i en ugnssäker form. Skiva osten och fördela den ovanpå.

6. Höj ugnsvärmen till 250°. Gratinera potatisen i övre delen av ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 7 min.

7. Sås: Grovhacka körsbären. Lägg sås, körsbär, vinäger och fond i en kastrull. Koka ihop ca 2 min.

8. Skär ankbrösten i skivor och servera med gratäng, sås och sallad toppad med nötter.

Citronsorbet med clementinsalsa, olivolja och maräng

10 min
Syrligt, fräscht och enkelt! Välj en olivolja av bra kvalitet, här blir en fruktig sort godast.


Till 4 pers:

3 clementiner
1 msk + 2 msk olivolja
1/2 liter citronsorbet
6 normalstora maränger

Gör så här:

1. Skala och fintärna clementinerna. Blanda med 1 msk olja.

2. Fördela salsan i botten på fyra glas. Skeda över sorbet. Krossa marängerna och strö över. Ringla över 2 msk olja och -servera direkt.


Recept: Petra Lindstrand Foto: Ulrika Pousette

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta