Grön i Åbo: Torsdagshallået och min hudvårdsrutin + Zero Waste-smink

julia-degerth

Torsdag!

Började dagen med en tekopp. Folket, det är HALVA mars redan!! Riktigt galet, 2,5 månader till sommaren efter vad som känns som en halvevighet sedan det var sommar senast. Men ändå känns det som igår, jag vet inte. Ibland funderar jag om min livsstil gör att vintern inte varit riktigt lika lång som den brukar (men ändå ganska lång). Jag jobbar ju till stor del hemifrån och får vakna av mig själv och jag har märkt att det har bitit på den nedstämdhet man ibland känner i och med mörkret. Jag är liksom piggare då jag själv bestämmer min tidtabell än när jag måste dra mig iväg någonstans tidigt på morgonen. Kanske man mår bättre av senare morgnar? En idé till skolor och arbetsplatser bara liksom.

Sitter i soffan och skall strax ta av mig morgonrocken och göra mig i ordning med att tvätta ansikte och tänder, återfukta och sminka. Jag sminkar mig egentligen rätt sällan men ibland är det helt trevligt att göra det, jag kan behöva det ibland för att må bättre. Ytligt eller ej! Jag fick en förfrågan om att skriva om hudvård så jag tänkte att jag lika gärna berättar vad jag duttar i ansiktet idag

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag haft en rätt svår akne det senaste halvåret och mina mirakelprodukter som fungerar för mig är det ni ser ovan! Acnatac är nästan ett måste då aknen går så långt som min gjorde. Klart att jag som en Zero Waste-person skulle föredra att aldrig använda preparat men jag hoppas att det kan fungera som mer inspirerande för er att veta att jag också är människa (say what?). Jag måste också ibland ta huvudvärkstabletter, använda medicinska salvor, gå antibiotikakurer. Livet är vad det är. Tycker inte det är att göra fel.

Jag börjar med att skölja ansiktet med vatten och väter sedan min konjakssvamp (den svarta grejen) och skrubbar/rengör ansiktet med den lätt. Den är en mirakelgrej! Den tar faktiskt bort knottrig hud väldigt effektivt och är 100% naturlig = komposterbar när den inte längre fungerar (efter 2-3 månader).

Därefter tar jag 8-10 droppar (noggrann brud) mandelolja och smörjer in ansiktet med det. I januari var jag tvungen att få rådgivning gällande min akne, så jag bokade in mig på en ansiktsrengöring hos en specialist. Hon tipsade om mandeloljan och sade att den minskar rodnad i huden och jag tycker faktiskt det fungerar.

Skillnaden mellan min morgon- och kvällsrengöring är den, att jag om morgnarna gärna applicerar lite naturlig, miljövänlig (men tyvärr plastförpackad!) solkräm i ansiktet efter mandeloljan. Om kvällarna gör jag inte det, utan lägger i stället lika mycket som en ärta av Acnatac på mina problemområden innan mandeloljan.

Och skillnaden är total! Jag började med Acnatac, mandelolja och konjakssvamp i januari och i februari bestämde jag mig för att dessutom dra ner på socker och gluten i det jag äter, för hudens skull. Det har gjort en så enorm skillnad! Jag har väldigt lite finnar nu, det som fortfarande är rött är egentligen bara ärr. Så man kan väl nästan säga att aknen är botad och att jag nu bara hoppas att min hud skulle blekna relativt snabbt.

Jag brukar inte lägga solkräm ifall jag använder smink. Det smink jag använder är nästan plastfritt men ändå inte perfekt ur Zero Waste-synvinkel. Jag älskar märket Boho green makeup, som jag använder. Tyvärr är det inte 100% veganskt, vissa produkter är, andra ej. Men det jag fastnat för är att behållarna till största del är kartong och därför viktmässigt lätta och dessutom möjliga att återvinna.

Här på bilden ovan har jag tagit Bohos puder i bitar. Se så lite plast, endast ”fönstret” är plast.

Jag använder dock även plastprodukter men då får de gärna vara veganska och så klart även de naturkosmetik. Som min maskara från Lavera, t.ex. Smink är krångligt ur Zero Waste- och miljöperspektiv.. och så klart inget måste att använda. Men det vet ni nog! : ) Har ni fler tips på Zero Waste-smink, förutom att man säkert kan göra en del smink själv? Skriv gärna! Nu skall jag sätta igång med ovanstående hudvårdsrutin och sedan dra till jobbet. KRAM

Text & Foto: Julia Degerth / Privat

Denna artikel är ursprungligen publicerad av Julia Degerth på hennes blogg groniabo.

3 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta