Somriga recept för festliga måltider

Gubbröra på smörstekt kavring

10 min
Det är alltid rätt med gubbröra oavsett årstid. Prova den på smörstekt kavring.
 Till 4 pers:

1 burk ansjovisfiléer (125 g)
2 hårdkokta ägg
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
1 msk spad från ansjovisen
2 krm nymald svartpeppar
4 skivor kavring
2 msk smör


Gör så här:

1. Häll av ansjovisen men spara lite av spadet. Hacka den smått.
2. Skala och hacka äggen. Blanda ansjovis och ägg med dill och gräslök. Rör i 1 msk ansjovisspad. Krydda med peppar.
3. Stek kavringen hastigt i smör på båda sidor.
4. Lägg gubbröran på bröden eller servera den i en skål bredvid så kan alla ta själva.

 

 

 

Snabbgravad grillad laxfilé med nässlor och pepparrotsyoghurt

40 min + 30 min att snabbgrava
Att snabbgrava laxen före grillning ger en god kombination av sött och salt. Istället för nässlor kan du ta späda kirskålsblad eller spenat. Det går också bra att steka laxen.
För 4 pers:

4 bitar laxfilé, utan skinn och ben (à 150 g)
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk salt
2 tsk rårörsocker
2 msk olivolja
Rom- och pepparrotsyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
75 g rom, t ex stenbitsrom
2 msk riven pepparrot
Citronslungad potatis:
1 kilo färskpotatis
2 citroner, gärna ekologiska
1 knippa dill
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm nymald svartpeppar
Tillbehör:
1 liter nässelblad
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt


 Gör så här:

1. Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda fänkål, salt och socker och klappa in laxbitarna med det. Låt ligga och dra i kylen ca 30 min.
2. Rom- och pepparrotsyoghurt: Rör ihop alla ingredienser.
3. Potatis: Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av.
4. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Hacka dillen. Blanda potatisen med citronsaft, citronskal, dill och olja. Krydda med salt och peppar.
5. Torka av laxen med hushållspapper och pensla med olja. Grilla eller stek den 3–4 min på varje sida.
6. Skölj och repa nässlorna. Stek dem hastigt i olja, Krydda med salt.
7. Servera laxen med rom- och pepparrotsyoghurt, potatis och nässlor. 

 

 

Rosépeppar- och balsamicomarinerade jordgubbar

10 min + 15 min att marinera
Jordgubbar matchar lite tuffare smaker som balsamvinäger och rosépeppar.
Till 4 pers:

1 liter jordgubbar
2 msk balsamvinäger
1/2 dl florsocker
2 tsk rosépeppar
Tillbehör:
kokos- eller vaniljglass


 Gör så här:

1. Snoppa och halvera jordgubbarna.
2. Vispa ihop balsamvinäger, florsocker och smulad rosépeppar och häll över jordgubbarna. Låt stå i rumstemperatur ca 15 min.
3. Servera med glass.

 


Recept: Liselott Forslin Foto: Ulrika Ekblom

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta