Snabb åtgång för nyproduktionen om plats och pris är de rätta

Nyproduktionen och ombyggnationen i Helsingfors är fortsatt stark. Utbudet är varierande och lockar en blandad skara köpare.

 

Läget har kanske normaliserats från rekordåren men visst byggs det fortfarande en hel del i Helsingfors, säger Peppi Puhakka, försäljningschef vid Lehto Asunnot. Också åtgången är god.

– All nyproduktion säljer i regel hastigt förutsatt att pris och läge matchar varandra. Speciellt eftertraktade är Hitas-objekten och områden med goda trafikförbindelser. Av våra lägenheter säljs så gott som alla redan under byggnadsskedet, säger Puhakka.

Till Lehto-koncernens egna projekt just nu hör bland annat ett 16 våningars bygge i Fiskehamnen, nära köpcentret Redi och metrostationen. Förhandsmarknadsföringen av de 125 lägenheterna har inletts och efter det väntar ett annat projekt, då i Kvarnbäcken.

 

BETTINA RUUSKANEN. AAVARANTA

 

Mindre och mer centralt lockar

Bettina Ruuskanen är vd för fastighetsförmedlingen Aavaranta som i mars inleder förhandsmarknadsföringen av nya lägenheter vid Minervagatan i Tölö. Huset som tillhört Olaus Petri-församlingen ska genomgå en fullständig sanering och intresset för de drygt 40 lägenheterna har redan i ett tidigt skede varit stort.

– Speciellt mindre lägenheter, ettor och tvåor, intresserar. Det kan handla om äldre personer som vill sälja sin gamla bostad för att bo mindre och mera centralt, och som vill ha något som är nytt och färdigt. Nyproduktion och ombyggnation intresserar också många investerare, säger Ruuskanen.

 

MINNAFONTELL. Auratum Asunnot

Nytt livsskede, nytt boende

– Utbudet av nyproduktion är allmänt taget rätt bra om man tar i beaktande att centrum av Helsingfors börjar vara rätt utbyggt. Förutom våra egna objekt, som vi förstås tycker är häftiga, finns nya bostadsområden som Redi och Tripla som ser ut att dra bra. Med tanke på bostadsmarknaden som helhet är det viktigt att det kommer till nya bostäder som frigör gamla, bland annat för barnfamiljer, säger försäljningsdirektör Minna Fontell vid Auratum Asunnot.

Till Auratum Asunnots aktuella projekt hör ombyggnaden av före detta Yle-huset vid Sommargatan i Tölö som beräknas vara klart i slutet av 2022. Försäljningen av lägenheterna inleddes i höstas och en stor del är redan sålda. Auratum Asunnot är också en av parterna som ska utveckla nya bostäder i Tölö gamla sjukhuskvarter.

 

Hurdan typ av bostäder vill folk ha?

– Bostäder med bra och öppna bottenlösningar och fin utsikt är efterfrågade. Antal rum är däremot mindre viktigt. Av vår kundgrupp är många kvar i arbetslivet, har utflyttade barn, tillbringar kanske mycket tid på stugan eller på resa och har därför ett annat boendebehov än tidigare, säger Fontell.

 

 

PATRICK FRISK. BO LKV

Investeringsboom

Patrick Frisk är delägare i Bo LKV där han också ingår i teamet som jobbar aktivt med nyproduktion. Förhandlingar kring två större husprojekt pågår och bland nyproduktion man kan erbjuda just nu finns loftbostäder i Kronobergsfjärden.

Medan större och mer exklusiva lägenheter har sin köpgrupp bland äldre personer med utflugna barn, intresserar små nyproducerade lägenheterna ofta investerare.

– De låga räntorna har gjort finländarna till aktiva bostadsinvesterare. Det finns helt klart en investeringsboom, säger Frisk.

Prisnivån på nyproduktion korrelerar förutom område även med målgrupp och helhet.

– Helheten har blivit viktigare. Man tittar inte längre bara på bostaden utan också på allt som finns runtomkring.

 

 

PEPPIPUHAKKA. Lehto Asunnot

Fast pris en fördel

Möjligheten att själv vara med och påverka materialval och utformning brukar räknas till fördelarna med att köpa nyproduktion. Liksom att man på lång tid slipper lägga ut pengar på saker som rör- och fasadrenoveringar.

– En annan fördel är att man inte behöver ge sig in i någon budgivning med oviss utgång utan nyproduktionen har ett fast pris, säger Peppi Puhakka.

Som köpare kan man välja mellan att lösa in den nya bostaden antingen till försäljningspris eller till skuldfritt pris, ibland finns också möjligheten att lösa in tomtandelen.

– Uppdelningen ger i princip möjlighet att välja upplägg enligt egen finansieringssituation, påpekar Puhakka.

 

Mer komplicerad kostnadsstruktur

Att finansieringsvederlag är något man börjar betala först ett par år efter köp bidrar till att nyproduktion har åtgång också bland första gångs-bostadsköpare.

Patrick Frisk råder till att ta reda på alla kostnader och se på dem ur ett längre perspektiv. Innan köp kan det vara bra att stresstesta sin ekonomi.

– Klarar man av att betala finansieringsvederlagen? Eller är det bättre att med banken se över möjligheten att betala hela finansieringsandelen på en gång? Kostnadsstrukturen för gamla bostäder kan vara lättare att förstå än för nyproduktion.

 

Läs på, tänk efter

Vilka tips har då proffsen att ge köpare när det gäller nyproduktion?

– Man ska göra sin hemläxa, läsa på och inte fatta förhastade beslut. Själv tar jag inte emot några reservationer innan jag vet att köparen har tillgång till all den information som behövs, säger Bettina Ruuskanen.

Förutom det ekonomiska tycker Minna Fontell att man ska fundera på det praktiska.

– Ger bostaden möjlighet till den typ av boende man behöver? I dag har det till exempel blivit vanligare att man avstår bastun om man själv inte är den som badar. I våra hus har vi i stället byggt gemensamma spa-avdelningar och gym.

Patrick Frisk har för egen del också ett tips eller önskemål till byggsidan. Bland all skandinavisk minimalism skulle det vara roligt om någon vågade profilera sig genom att bygga något avvikande och lite annorlunda, till exempel hus i neoklassisk stil.

– Jag tror det kunde ha en enorm genomslagskraft, säger han.

 

Text: Agneta Sjöblom

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta