RESEMÄSSAN 2020 – vart bär dina drömmar i år?

Det är ett nytt år och den årliga Resemässan på Mässcentret i Helsingfors nalkas. Förutom partnerlandet Estland är ansvarsfullt resande starkt framme. Varför inte prova resande på land eller drömma dig bort till ett av de nya resmålen som till exempel Mongoliet eller Sierra Leone?

 

 

Världen är vid och vägarna många. Slask eller snö – januari är månaden då tiotusentals finländare riktar blicken mot drömresan. Nu ordnas nämligen Nordeuropas största resemässa på Mässcentret i Helsingfors.

– Vi väntar oss 60 000 besökare. De kommer hit för att söka inspiration, bekanta sig med nya länder, hitta nya ställen att resa till och naturligtvis för att ta vara på reseerbjudanden. Vi har också ett gediget programutbud med intressanta föreläsningar och möjlighet att erfara saker med alla sinnen. Det finns dofter och smaker från olika länder samt massor med internationella aktiviteter – vi har till exempel indiska dansare som bjuder på lokala danser från Indien, beskriver Anna Suominen, gruppförsäljningschef för Resemässan på Mässcentret.

Gör resan på land eller se Estland med nya ögon

I våras ordnade Resemässan ett sidoevenemang till själva resemässan. Maata pitkin -resemässan i januari och i maj fokuserade på alternativa sätt att resa.

– Maata pitkin -resemässan kommer nu att ordnas i samband med den stora Resemässan. En programscen och aktörer från branschen delar ut tips och inspiration om bland annat tåg- och cykelresande. Vi vill erbjuda upplevelser och idéer till alla sorters resenärer – och resande på land är en växande och ekologisk trend.

Resemässan 2020 har som partnerland Estland. Många finländare har sett Tallinn och de andra ”vanligaste” resmålen i vårt grannland. Som samarbetspartner önskar Estland att finländare skulle inspireras till att besöka en stad, ett museum, en restaurang eller en annan sevärdhet som de ännu inte sett och kanske locka med sig en vän eller bekant som inte ännu besökt Estland.

 

Anna Suominen, gruppförsäljningschef för Resemässan. FOTO: Risto Wuolle

 

Att resa i världens lyckligaste  land

Finland toppade i år listan på världens lyckligaste länder. En av de främsta orsakerna till denna lycka sägs vara de vackra finländska landskapen och naturen. Redan förra året lockade resemässan sexton procent fler besökare som var intresserade av resande i hemlandet än året innan. De inhemska resedestinationerna är också väl representerade på mässan i år.

– På Resemässan 2020 är inhemskt resande och turism i Finland mer framme än någonsin tidigare. Det finns praktiska förslag och idéer till resande med familjen och till den enskilda resenären säger Suominen.

För många innebär den årliga resemässan en möjlighet att drömma sig bort till varmare breddgrader eller till ett land man alltid fascinerats av. Också i år finns spännande nya världsdestinationer representerade: världens mest glesbefolkade stat Mongoliet med sin Djingis Khan-historia, det för många turister okända men natursköna Sierra Leone och Afrikas hemliga kulturpärla Benin.

 

– Mongoliet, Benin och Sierra Leone hör till de kanske mer exotiska resmålen i år, beskriver Suominen.

 

Ansvarsfullt resande är ordet

Enligt Statistikcentralen gjorde 91 procent av finländarna år 2018 åtminstone en fritidsresa och hela 8,2 miljoner finländare olika fritidsresor utomlands. Finland ligger mer avlägset till än t.ex. Tyskland med sin som känt mycket trafikerade flygplats i Frankfurt, men ändå är vi alltså ganska ivriga resenärer. Resandets betydelse är ett starkt tema också på årets Resemässa.

– Reseindustrin står för tio procent av världens bruttonationalprodukt. Den sysselsätter på global nivå var tionde människa. Samtidigt måste vi göra den mer ansvarsfull och hållbar. Ansvar är ett bärande tema för oss också i år. Mässcentret har också sina egna målsättningar på den fronten. Vi strävar efter att vara kolneutrala år 2025.

Resemässan ordnar en tävling för ansvarsfulla företag inom resebranschen. Sustainable Travel Competition -finalen avgörs på fredagen den 17.1.2020. Resemässan varar från 16-19.1.2020 i Helsingfors Mässcentrum.

 

Text: Daniela Holm    Foto: Priidu Saart, Risto Wuolle

 

2 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta