Resebloggen: Utflyktstips i Helsingfors – Fölisön

folison

Det känns som att våren äntligen har kommit (och samtidigt gått) till Helsingfors. I och med det kommer också längtan efter mysiga dagsäventyr att bege sig ut på! Så en varm lördag gjorde jag och min syster precis det.

I det här inlägget tipsar jag om Fölisön (finska Seurasaari). En ö inte många kilometer från Helsingfors centrum där du får allt i ett. Fölisön är ett utomhusmuseum och populärt motionsområde för joggare och promenixare.

Dessutom är naturen och skärgårdsluften oslagbar!

 

 

Dagsäventyr på Fölisön – Läge och utomhusmuseum

Fölisön ligger cirka fem kilometer norr om Helsingfors centrum. Lättast tar du dig ut dit med stadscykel eller buss nummer 24. Stationer för båda finns alldeles vid ingången till ön, det vill säga bron över det smala Fölisösundet.

Fölisön är som namnet avslöjar en ö och över hela ön går det stigar. Det går alltså bra att antingen promenera runt ön längs stranden. Då får man njuta av havsdoften och att se Helsingfors på litet avstånd. Superfint! Den promenaden blir sammanlagt runt 3-4 kilometer lång.

Förutom att ta kustremsan kan man upptäcka mer inne på ön. Några hundra meter in från bron börjar Fölisöns utomhusmuseum, som är en gullig samling av olika gamla byggnader som flyttats hit från runtom i Finland. Det finns bra med skyltar och är intressant att läsa om historien bakom husen.

 

 

Mat, bad och services på Fölisön

På Fölisön finns det även många möjligheter för fika och picknick. Picknicka kan man självklart var som helst, men utöver det finns det en grillplats där vem som helst får sätta upp eld.

Det finns också olika caféer på ön, ett invid bron och ett ganska mitt på ön. På sommaren finns det också ett antal små kiosker utspridda runt om ön.

Fölisön är även bra om man vill simma. På Fölisöns västra kust ligger en gammal badinrättning som i dagsläget främst är till för nakenbad och nudiststrand. Några dagar i veckan är det badkläder som gäller på stranden, så kolla upp det innan du badar naken.

Bredvid badinrättningen finns en vanlig liten sandstrand som man kan gå till om man känner sig mer bekväm att simma med badkläder.

 

 

Min relation till Fölisön

Jag bodde tidigare alldeles nära Fölisön och under de åren var jag här ute flera gånger i veckan. Det är så rofyllt och den perfekta platsen för kvällspromenad eller morgonkaffe. Idag kommer jag hit några gånger per år för promenad och fika.

Vill du uppleva den äkta finska naturen och skärgården mitt inne i Helsingfors, är Fölisön ett mycket bra alternativ! Tills skillnad från många andra ställen är Fölisön lika populärt bland helsingforsare och turister. Du kommer säkert trivas här!

 


 

Text & Foto: Malin Lundsten / Privat

Denna artikel är ursprungligen publicerad av Malin Lundsten på hennes blogg malinlundsten.com

1 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *