Resebloggen: Porkala udd – Dagsäventyr till Finlands ände

Porkala udd känns som att komma till den sista utposten av fastlandet Finland. Här blåser det nästan jämt och stora vågor sköljer över de kala klipporna. Horisonten är nästan oavbruten och hela Porkala udd är så vackert!

malin-porkkala

Har du bil i Helsingfors rekommenderar jag varmt att du åker de futtiga 40 kilometrarna västerut till Kyrkslätt och ner till området Porkala.

Naturen här är orörd och områdets historia spännande. Porkala passar dig som älskar att vandra i skärgårdsnatur.

 

Porkalas historia och hur området är idag

Porkalas historia och hur området är idag

 

Porkalas historia och hur området är idag

Porkalas historia är spännande och områdets tidigare betydelse syns här än idag. Udden hörde till området som arrenderades av Sovjetunionen 1944 efter det finska fortsättningskrigets vapenstillestånd.

Porkala udd var viktigt för Sovjet eftersom detta är Finska vikens allra smalaste ställe. Härifrån över till Estland är det under 50 kilometer.

Idag hör hela Porkala till Finland och den finska militären har ännu idag viss mark här. Militärens områden är tydligt utmärkt med staket så du kommer inte i misstag att vandra in där.

 

Porkala udd

Porkala udd

 

Idag är Porkala ett perfekt ställe för dagsvandring! Här finns en massa olika små parkeringar från vilka det går flera olika vandringsrutter av olika längd. Inga superlånga, de flesta är mellan 3 och 5 kilometer, men man kan alltid kombinera så många man vill.

Dessutom är Porkala en halvö så det är omöjligt att tappa bort sig och man kan därför gå rätt fritt i skog och mark.

 

Skärgårdsidyll i Porkala

Skärgårdsidyll i Porkala

Skärgårdsidyll i Porkala

 

Skärgårdsidyll på Porkala udd

Porkala är skärgårdsidyll av högsta grad. Här är du hela tiden nära havet och fast det går att köra hit är man redan långt ute i ytterskärgården. Horisonten syns överallt och vågorna är stora. Det här är inget ställe för att simma, men picknick är perfekt på någon av de många klipporna (eller picknickborden).

Att övernatta i tält här går också bra. Det gjorde inte vi, men tror det kan vara supermysigt att höra vinden vina i tältduken.

Har du bil i Helsingfors är Porkala verkligen ett område du inte vill missa. Men kör försiktigt då du tar dig ut dit. Vägen är i extremt dåligt skick, med gropar och hårnålskurvor.

 

Ha en bra utflykt till Porkala!

 


 

Text & Foto: Malin Lundsten / Privat

 

Denna artikel är ursprungligen publicerad av Malin Lundsten på hennes blogg malinlundsten.com

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta