Resebloggen: Näräventyr i Helsingfors – Vandring på Degerö

Vad gör man då det är minus 10, solen skiner som den bara gör om vintrarna och man som billös vill bege sig ut på äventyr i Helsingfors? Ja men man gör det, helt enkelt.

malin

Förra söndagen vaknade jag tidigt av att solen sken in på mig genom fönstret. Magiska februaristrålar som tiggde om att bli upplevda. Jag hade inget planerat på hela dagen och efter en långfrukost ringde jag en kompis och frågade om hon och hennes kille ville följa med oss ut på äventyr.

Det vill de! Vi bollade lite fram och tillbaka med platser, men eftersom ingen av oss har bil fick det bli en destination längs metrolinjen. Det finns så många fina ställen att upptäcka redan längs Helsingfors magra metrolinje. Vårt val föll på att stiga av i Hertonäs och promenera ner till Degerö.

Coolaste stället i Helsingfors – Kronberget på Degerö

Jag har tidigare varit och vandrat i Degerö, men gångerna är lätträknade. Ön är en stadsdel i sydöstra Helsingfors där höghus och lyxvillor samsas och kusten är skogig och fin.

Sist jag var där var tillsammans med mina systrar och då fanns ännu det gamla villaområdet Kronberget. Det var ett av de coolaste ställena i Helsingfors med fina gamla villor som låg öde sen årtionden. Idag är villorna rivna och kvar finns en mysig skog för promenad.

Vi valde ändå denna gång att upptäcka östra delen av Degerö.

Vacker vinterdag på Degerö

Vi följde först kusten österut då vi kom över till Degerö. Det var lyxvillor, små broar och söta stigar lite åt olika håll. Svinhalt var det också då solen smälte det översta skiktet av den hårt packade snön.

Vi tog oss först upp på den högsta punkten på Degerö med utsikt åt alla håll – och där såg vi att människor gick på isen!

Det vill vi också och gick ner till stranden. Först kändes det lite otrevligt att gå ut på isen då jag inte läst på om vinterns issituation. Det gick ändå snabbt om eftersom det var så underbart att promenera! Vi gick över till Vårdö där vi hittade en lugn vik att sitta och njuta i. Drack kaffe och åt Dominokex. Hade världens utflyktskänslor i kroppen. Såna som jag hade då jag var lite och vi gjorde alla våra söndagsäventyr.

Därefter föreslog killarna att vi skulle bege oss ut lite längre och vi satte kurs mot Brändholmen. En timme senare hade vi gått runt den också och gick tillbaka mot fast land, där vi tog iland vi Degerö strand. Den platsen vet ni, den är säkert så underbar på sommaren. Nu var det ju rätt isigt och vinden var lite kall redan vid det här laget så vi styrde stegen mot metron igen.

Fem timmar senare kom vi hem igen. Fyllda och glada av en perfekt dag utomhus – näräventyr är inte fy skam!

Text & Foto: Malin Lundsten / Privat

Denna artikel är ursprungligen publicerad av Malin Lundsten på hennes blogg malinlundsten.com

3 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta