Mat enligt årstid, kanske vilt?

Krustader med blomkålspuré, tryffel och salta mandlar

10 min
Tryffel och blomkål är en oväntad men mycket god kombination. Krustader köps färdiga i butik.


Till 4 pers:

150 g blomkål
1/2 dl vispgrädde
1 tsk + 1/2 tsk tryffelolja
2 krm salt
10 rostade, salta mandlar
12 minikrustader

 

Gör så här:

1.Bryt blomkålen i små buketter. Lägg dem i en kastrull och häll på grädden. Koka under lock ca 5 min.
2. Mixa blomkål och grädde. Smaka av med 1 tsk tryffelolja och krydda med salt.
3. Finhacka mandeln. Fördela purén i krustaderna. Droppa över 1/2 tsk tryffelolja och strö över mandeln.

 

 

Rådjursfilé med sauce myrtille, ugnsrostad selleri och svamp

30 min + 25 min i ugnen
Sauce myrtille är en rödvinssås med blåbär som passar väldigt bra att servera till viltkött.


Till 4 pers:

500 g rådjursytterfilé
1 msk smör
5 krossade enbär
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Sås:
75 g frysta blåbär
2 msk strösocker
1 dl rött vin
1 dl vatten
1 msk konc viltfond
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
1/2 msk Maizena majsstärkelse
25 g smör
Selleri:
500 g rotselleri
500 g potatis
2 msk smör
1 tsk salt
50 g babyspenat
Svamp:
200 g svamp, t ex rödgul trumpetsvamp
1 schalottenlök
1 msk smör
1 msk hackad timjan
1/2 tsk salt
Garnering:
timjan

 

Gör så här:

1. Sås: Smält sockret tills det är gyllenbrunt. Tillsätt blåbären. Häll över vin, vatten, fond, salt och peppar. Koka utan lock ca 15 min. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner i såsen och låt koka upp. Vispa ner smöret.
2. Selleri: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär selleri och potatis i breda klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Klicka över smöret och krydda med salt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min.
3. Bryn köttet runt om i smör tillsammans med enbären. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat.
4. Sänk ugnsvärmen till 150°. Tillaga köttet mitt i ugnen till 58° innertemperatur, beräkna ca 15 min. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
5. Svamp: Ansa svampen. Skala och finhacka löken. Stek dem i smör tillsammans med timjanen tills vätskan kokat in och svampen har fin färg. Krydda med salt.
6. Blanda spenaten med selleri och potatis och fördela på tallrikar. Lägg på köttet och toppa med svamp. Ringla såsen runt om och garnera med timjan.

 

Ost med varma hjortron

5 min
Hjortronen mildrar ostens sälta så att krämigheten framträder tydligare.


Till 4 pers:

150 g blåmögelost
100 g hjortron
1 schalottenlök
1 msk smör
2 msk rårörsocker
Tillbehör:
kex eller knäckebröd

 

Gör så här:

1. Skala och finhacka löken. Fräs hjortron och lök i smör ca 5 min. Strö över sockret och låt det smälta på svag värme.
2. Skär osten i bitar. Servera med de varma hjortronen och kex eller knäckebröd.

 


Recept: Cecilia Lundin Foto: Lina Eriksson

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta