Mat enligt årstid

Salamisallad med pecorino

10 min
Ta vara på den goda oljan som bildas när man steker salamin och använd till dressingen.


Till 4 pers:

100 g sockerärter
80 g rosésallad
80 g babyspenat
1 dl valnötter
4 färska fikon
50 g salami
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 krm salt
50 g pecorinoost
1/2 tsk flingsalt

 

Gör så här:

  1. Strimla sockerärterna. Riv salladen i bitar. Lägg upp ärter, sallad och spenat på tallrikar. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna. Skär fikonen i klyftor. Stek salamin i olja ca 1 minut. Blanda oljan med vinäger och salt.
    2. Fördela salamin på salladen. Strö på valnötterna och hyvla över osten. Ringla oljan över salladen och strö på flingsalt. 

 

Fridas tryffelpasta med halstrade räkor

40 min
Råa kungsäkor finns i frysdisken i välsorterade livsmedelsbutiker. 


Till 4 pers:

300 g linguinepasta
500 g råa ekologiska kungsräkor (MSC-märkta)
2 msk smör
2 timjankvistar
1 tsk salt
Sås:
1 schalottenlök
1 msk smör
1 timjankvist
2 dl vispgrädde
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
ca 2 tsk tryffelolja
2 krm cayennepeppar
Garnering:
färsk hösttryffel
örter, t ex shisokrasse, smörgåskrasse

 

Gör så här:

  1. Sås: Skala och finhacka löken. Stek den i smör tillsammans med timjanen på låg värme ca 5 min. Till-sätt grädde vin, vatten och buljongtärning. Koka ihop tills ca 3 dl återstår. Sila såsen. Smaka av med tryffelolja och krydda med peppar.
    2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
    3. Tina och skala räkorna. Stek dem snabbt i smör tillsammans med timjan i het stekpanna ca 1 minut. Krydda med salt.
    4. Blanda såsen med pastan. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med räkor. Hyvla över tryffel och garnera med örter. 

 

 

Smörstekt äpple med whiskykolasås och vaniljglass

10 min + 15 min i ugn
Kolasåsen kan också smaksättas med mörk rom. 


Till 4 pers:

4 röda äpplen
25 g smör
1 msk strösocker
1 dl kolasås
1 1/2 msk whisky
1/2 tsk salt
Garnering:
myntablad
Tillbehör:
vaniljglass eller en klick yoghurt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 °. Kärna ur äpplena och ställ dem i en ugnssäker form. Fördela smör och socker i och över äpplena. Stek dem mitt i ugnen ca 10 min.
2. Blanda kolasås med whisky och salt. Garnera äpplena med mynta och servera med kolasås och glass. 


Recept: Ulla Karlström Foto: Anna Kern

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta