Månadens intervju: Triathlonisten Robson Lindberg lät sig inte knäckas av hjärnskadan

En tackling i hockeyrinken för fyra år sedan förändrade livet. Med åtta hål i hjärnan och en förutspådd framtid som sjukpensionär har 34-åriga Robson Lindberg jobbat sig tillbaka med målet att bli världens bästa triathlonist med hjärnskada.

robson

Veckorna efter olyckan, där bakhuvudet slog hårt i isen, löpte på som vanligt. Robson jobbade, åkte på arbetsresa, tränade. Så en dag ute på stan visste han inte längre vad han hette eller var han var. Diagnosen blev en hjärnskada – Robson hade haft 8 hjärnblödningar och 20 procent av hjärnbalken hade slutat fungera.

När situationen sjunkit in grät Robson i tre dagar. På den fjärde bestämde han sig för att det fick vara nog. Som målsättning satte han upp att delta i Ironman-loppet på Hawaii.

– Jag hade gjort ett triathlonlopp innan och alltid tänkt att skulle vara coolt att delta på Hawaii. Jag var så långt nere att jag behövde ett skyhögt mål för att ta mig upp, så jag bestämde mig för att bli världens bästa hjärnskadepatient. Vad jag vet har ingen med hjärna som en schweizerost deltagit på Hawaii tidigare.

Värk som följeslagare

Vid tidpunkten kunde Robson inte ens anmäla sig till loppet eftersom han förlorat förmågan att skriva. Skrivandet hör till färdigheter han genom hårt arbete senare återfått. Däremot gör sig skadan sig påmind genom känsligheten för ljus och ljud samt huvudvärken, som är en mer eller mindre ständig följeslagare.

– Alla hjärnskador är olika men jag tror inte att man träffar en enda person med hjärnskada som inte skulle tillstå att åtminstone en del av varje dag är ett rent helvete, säger Robson i vars framtidsplaner ingår att göra en dokumentär om hjärnskador, tillsammans med sin morbror Michael Franck.

Framåt med mikrosteg

Just nu fylls veckorna förutom träning också av talaruppdrag i bland annat skolor. Det kan handla om hur det är att i likhet med Robson bo i fem olika länder innan man fyllt 11 år, komma till Finland och börja i en skola där man inte kan språket. Framförallt talar han om varför det lönar sig att vara positiv och aldrig ge upp.

– Jag försökte vara negativ ett tag, men det är så jädrans tungt och ger en ingenting. I princip spelar det ingen roll om du har en skada, är sjuk eller frisk. Om du vill något är det bara att bestämma sig, bryta ner målsättningen i små delar och ta sig framåt med mikrosteg.

 


 

 

Robson Lindberg

Bor:

I Kampen med sin sambo Stina.

Äter:

För mycket och nästan samma sak varje dag.

Dricker:

Vatten och sportdryck.

Gillar:

Att utvecklas och lära sig nytt.

Udda fakta eller talang:

Är bra på att minnas registerplåtar.

 

Text: Agneta Sjöblom

Text: Jenna Lindqvist

 

 

2 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta