Månadens intervju: I intendentens jobb blandas njutbar konst och nostalgi

Didrichsens konstmuseum på Granö grundades av kärlek till konsten. Enligt intendent Maria Didrichsen påminner också varje utställning lite om ett kärleksförhållande.

main
Jussi Ratilainen

– Man lever med projekten en längre tid och kan bli mycket fäst vid vissa verk. När utställningen sedan tar slut känns det vemodigt, säger hon.

Yrkesbanan inleddes för över 20 år sedan då hon ryckte ut för att hjälpa sin man Peter Didrichsen. En utställning om mayakulturen från Guatemala blev en succé och följdes upp av år av målmedvetet arbete för att befästa museets ställning och etablera varumärket Didrichsen som i dag förknippas med kvalitet, god service och intim atmosfär.

 

Nästa år van Gogh

Villan byggdes ursprungligen som hem för svärföräldrarna Marie-Louise och Gunnar Didrichsen och deras fyra barn på 1950-talet, enligt ritningar av Viljo Revell; försågs några år senare med en museiflygel och omges också av en park med ståtliga skulpturer.

I dag besöks museet av omkring 50 000 personer årligen. Rekordet hittills är 2014 då en Edvard Munch-utställning drog en publik på 70 000. Siffrorna kan förväntas skjuta i höjden också nästa höst då en utställning av van Gogh-teckningar visas. Utställningen förverkligas i samarbete med Kröller-Müller museet, som har den näststörsta van Gogh-samlingen i världen, och är frukten av långsiktigt arbete – förberedelserna inleddes redan 2013.

 

Lägre tröskel

I dag då många museer satsar på att vara interaktiva fokuserar Didrichsens på att vara en plats dit man kommer för att varva ner och njuta. Konst intresserar allt fler och museikortet har enligt Maria bidragit till att tröskeln för att kliva in genom museidörren blivit lägre.

–  Museibesök är inte längre någonting för utvalda grupper i samhället utan konsten tillhör alla.

Samtidigt har publiken blivit mer medveten och har höga förväntningar, vilket innebär att utställningar måste kurateras väl.

– Här är vår storlek en styrka. Vi kan satsa på att välja ut det bästa eller fokusera på ett specifikt koncept, vilket gör utställningshelheten optimal för besökaren.

Vad motiverar dig i ditt jobb?

– Interaktionen med publiken och att få förvalta och förmedla mina svärföräldrars visioner.

Att dela konstskatter med allmänheten och ha besökare som njuter av vad de ser och upplever är oerhört givande. 

 

 


 

 

Maria Didrichsen

Bor:

Nära museet

Äter:

Allt

Dricker:

Vitt vin

Gillar:

Skärgården

Okänd talang:

Har hoppat bungy-jump vid Victoria-fallen i Zimbabwe, vid tidpunkten världens högsta hopp.

 

Text: Agneta Sjöblom

 

 

1 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta