Läcker grillmat

 

Färska räkor med pepparrotsdipp

10 min
Fina färska räkor som man skalar själv är en optimal förrätt. Det går snabbt att röra ihop en dipp med extra mycket pepparrotssmak.

Till 4 pers:

500 g räkor
1/2 dl syrad grädde
2 msk majonnäs
1 msk finriven pepparrot
1 msk wasabipasta
1 krm salt
1 tsk klippt gräslök
1/2 påse bruschetta eller crostini (à 175 g)

 


Gör så här:

Blanda syrad grädde med majonnäs, pepparrot och wasabi. Krydda med salt. Strö över gräslök. Servera på bruschetta med färska räkor.

 


 

 

Citronpepparkyckling med somrig sallad och tryffeldressing

30 min
Citronpeppar blir godast hemgjord, gärna med några olika pepparsorter. Finns det bara svartpeppar hemma går det också bra.

Till 4 pers:

4 minutkycklingfiléer (500 g)
1 citron
1 msk blandade hela pepparkorn, rosé-, grön- och svartpeppar
1 tsk salt
2 msk olivolja
Sallad:
2 gemsallad
150 g sockerbönor
1 bananschalottenlök
1 dl vatten
1 msk ättiksprit (12 %)
1 msk strösocker
4 snackgurkor
Tryffeldressing:
1/2 dl syrad grädde
1 msk pressad citron
2 tsk dijonsenap
1 tsk tryffelolja
1 krm salt
Tillbehör:
500 g färskpotatis
1 dl grovt hackad dill

 


Gör så här:
  1. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Stöt skalet i en mortel tillsammans med pepparn. Blanda med salt. Strö citronpepparsaltet på kycklingfiléerna. Lägg dem i en påse eller form och häll över citronsaft och olja.


2. Sallad: Bryt loss salladsbladen. Skär bönorna på längden. Skala och skiva löken och lägg i en snabbinläggning av vatten, ättika och socker. Låt stå ca 10 min. Hyvla gurkan med osthyvel.

3. Dressing: Blanda alla ingredienser.


4. Koka potatisen. Stek eller grilla kycklingen ca 4 min på varje sida, tills den är genomstekt. Vänd runt ingredienserna till salladen med cirka hälften av dressingen. Spara 1 msk dill till färskpotatisen. Servera kycklingen med potatis, resten av dressingen och hackad dill.

 


 

 

Fruktsalsa med glass

10 min
Ananas är gott att kombinera med färska, fint tärnade jordgubbar. Salsan får gärna stå en stund och safta till sig.

Till 4 pers:

250 g jordgubbar
1 kiwi
1 burk ananas, taco- och pizzabitar (227 g)
1 msk vit sirap eller flytande honung
2 kvistar mynta
Tillbehör:
4 små maränger
5 dl glass med fruktsmak, t ex jordgubb, persika, hallon

 


Gör så här:

1. Snoppa jordgubbarna och skär dem i små tärningar. Skala och tärna kiwin. Låt ananasen rinna av. Blanda frukten med sirap.
2. Finhacka myntan och strö den över salsan. Strö krossade maränger på tallrikar

 

 


Recept: Gunilla von Heland Foto: Per Ranung

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta