Konsten att koka tusen soppor på ett spad

VARDAGSMAT. I början av året efterfrågas ofta enkla recept, gärna soppa. Mat för den förkylde, den frusne och den jäktade. Låt oss presentera ett praktiskt basrecept som kan förvandlas till många olika sopprätter, helt efter din smak. Perfekt att ha i kylen eller frysen under en stressig vecka.

soppa-main

GÖR SOPPBASEN

Ett vegetariskt, mycket smakrikt grundspad som passar som bas för alla soppor.

 

INGREDIENSER

2 msk olivolja
2 små lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, krossade
2 morötter, skalade och skurna i tunna stavar
2 stjälkar bladselleri, strimlade
1,5 l vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1 näve färsk, hackad persilja
1 näve färsk, hackad libbsticka
1 tsk torkad timjan
3 msk sojasås
salt och peppar efter smak

 

GÖR SÅHÄR

1. Hetta upp olivoljan i en kastrull som rymmer 3 liter.
2. Tillsätt löken och fräs den mjuk på medelvärme, den får gärna bli lite brynt för smakens skull.
3. Tillsätt krossad vitlök, morötter och bladselleri. Låt dem fräsa med löken i en minut och tillsätt sedan vatten.
4. Smula ner grönsaksbuljongen och rör ner hackade örter.
5. Låt spadet puttra i en halvtimme.
6. Smaksätt spadet med sojasås, salt och peppar.

 

KOMPONERA DIN EGEN SOPPA

Värm upp spadet separat och tillsätt ingredienser som du gillar. För de olika sopporna kan du välja att behålla grönsakerna som spadet kokats på eller sila bort dem.

 

Japansk svampsoppa

Den här soppan får gärna ha klart spad, så ta inte med så mycket av basgrönsakerna i denna variant. Den passar fint som förrätt eller som lätt lunch med ett tillbehör. Hetta upp spadet i en separat kastrull. Tillsätt skivad, färsk champinjon eller annan svamp. Strimla en stjälk salladslök och rör ned. Låt soppan puttra ett par minuter. Smaka av spadet med ytterligare soja och srirachasås.

Tips! För matigare variant – tillsätt risnudlar och pak choi-kål.

 

Klar grönsakssoppa med tomatsalsa

Värm upp spadet, med basgrönsakerna med. Tillsätt exempelvis blomkål, i små buketter och kikärter. Låt puttra i 10 minuter.

Tips! Gör en salsa av körsbärstomater, lök, lime och koriander och toppa soppan med den.

 

Purésoppa

Koka rotfrukter och potatis mjuka i spadet och mixa slätt med stavmixer. Späd med matlagningsgrädde eller havregrädde.

Tips! Önskar du matigare konsistens på de klara sopporna? Pulsmixa med stavmixer så att endast en del av grönsakerna pureas, det ger stomme till soppan.

 

Malins nudelsoppa med räkor

Värm upp spadet och låt ramennudlar koka med i 3 minuter. Tillsätt räkor och toppa med en klick creme fraiche och hackad salladslök.

 

Amerikansk kycklingsoppa

Värm upp spadet och tillsätt strimlad grillad kyckling, majs-paprika-ärtblandning och en skvätt grädde. Smaksätt med tomatpuré.

 

Text: Malin Vesterback
Foto:Malin Vesterback, Mostphotos

 

8 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *