Keramikdesign med Borgåmått

Företagarparet Henna Lamberg och Fred Owren driver keramikfabriken Vaja Finland i Borgå. Med verksamheten vill de upprätthålla det specialkunnande som krävs för en fortsatt industriell keramikproduktion inom Finlands gränser.

vaja-big

Insiration. Mönstren man använder har fått inspiration från stilarter som Jugend och Art Deco.

 

Företagarparet Henna Lamberg och Fred Owren som i dag driver företaget Vaja Finland i Borgå har fått sin praktiska utbildning vid Arabia. Henna har en designerutbildning i bakfickan medan Owren arbetade som modellmästare och produktutvecklare vid Arabia.

Den egna företagsverksamheten fick sin start är 2012.

– På tomten till vårt hem i Lovisa fanns vad som främst var ett gammalt skjul som Fred föreslog att vi skulle göra till ett arbetsrum åt oss, säger Lamberg.

Det var också i det här skedet företagets namn föddes. Skjulet kallades allmänt för det finskspråkiga vaja under renoveringsarbetet. Namnet slog rot och blev så småningom namn för hela verksamheten.

– Vi startade genom att bege oss ut på internationella mässor som i Berlin år 2011. Vi togs mycket väl emot och det fanns ett stort intresse för våra produkter men vi hade inte kapacitet att leverera våra varor i tillräckliga mängder, berättar Owren.

 

Bränning. Muggarna krymper avsevärt under bränningen vilket tydligt kommer fram då man jämför den obrända och brända muggen.

 

Satsade på högklassisk inhemsk produktion

Ganska snabbt fick man lämna tanken på den internationella marknaden och istället satsa på att bygga upp en högklassig produktion för den inhemska marknaden. Omsättningen ökade med god fart vilket innebar att det lilla arbetsrummet hemma på gården inte längre räckte till.

– Så småningom hittade vi en lämplig hall i Borgå. Vi är mycket nöjda med flytten och man kan i det här skedet konstatera att Borgå stad har tagit emot vårt företag med öppna armar, säger Owren.

I dag är man inalles sex stycken som arbetar med produktion och marknadsföring. En rekryteringsprocess för fler anställda är aktuell med målsättningen är att personalen inom kort skall bestå av tio personer.

Att starta eget i hemlandet samtidigt som de stora tillverkarna flyttar sin produktion utomlands kan kanske verka litet våghalsigt men Lamberg och Owren har en stark vision för företaget. Man vill satsa på en omfattande inhemsk produktion och på så sätt också bibehålla det kunnande inom yrket som annars skulle gå till spillo.

 

Design.Henna Lamberg vid muggarna som är dekorerade med mönster som hon planerat och designat.

 

Kunder uppskattar inhemskt

– I dagens läge har strömmarna vänt och våra kunder uppskattar allt mer att vi tillverkar våra produkter här, säger Lamberg.

Det är Lamberg som står bakom en stor del av mönsterdesignen på företagets produkter medan Owren står för formspråket. Lamberg inspireras av den finländska vinterns färger i sin produktion. Hennes mönster har tydliga influenser från stilarter som Jugend och Art Deco vilket bildar en intressant kontrast till de raka och rena linjerna som dominerar företagets produkter.

– Vi tillverkar mest bruksföremål som exempelvis koppar och kannor. Vår tanke är att god formgivning skall vara något som skall vara tillgängligt för alla och inte något som förvaras i ett vitrinskåp, säger Lamberg.

Begrepp som hållbar design har stor betydelse för företagarparet. Produkterna skall både till kvalitet och utseende hålla för användning och år efter år vara tilltalande för sin användare.

 

Färger inspirerade av den finländska vinternaturen får pryda företagets muggar.

 

Inte ensamma på marknaden              

De är övertygade om att det trots höga produktionskostnader skall gå att hålla igång en inhemsk keramikproduktion. Förutom dem har också inredningsföretaget Pentik en fungerande produktion i Finland så helt ensamma är de inte.

– Eftersom vi inte har möjlighet att tävla med låga priser måste vi tävla med en hög kvalitet och god design. Vi koncentrerar oss därför på att skapa ett bränd av bästa kvalitet, säger Lamberg.

Trots att de tagit steget bort från Arabia har företaget en stor betydelse för både Lamberg och Owren. Deras arbete där har möjliggjort starten för den egna verksamheten. Det är också därifrån de har fått kunskaperna till det yrke de i dag utövar. Många av deras anställda har tidigare arbetat för Arabia. De får nu vara med om att upprätthålla ett viktigt know-how om hur man tillverkar kvalitativa keramikprodukter i stor skala. En kunskap som hotades av att försvinna då Arabias produktion flyttades utomlands i början av 2010-talet.  

 

Företagarparet Henna Lamberg och Fred Owren driver keramikfabriken Vaja Finland i Borgå. Med verksamheten vill de upprätthålla det specialkunnande som krävs för en fortsatt industriell keramikproduktion inom Finlands gränser.

 


TEXT & FOTO Marit Björkbacka

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta