Höghusbyggen är inte som förut

Höghusbyggen är i dag så mycket mer än snabbt byggda betonglådor placerade i förorter långt utanför städers centrum. Nya bostadsområden växer snabbt upp och husen har oftast gemensamt att de kan erbjuda ett kvalitativt boende.

 

Borgå har ett helt nytt bostadsområde vuxit upp på västra åstranden. Det är få Borgåbor som inte har en åsikt om husen oberoende om den är positiv eller negativ. Uttalanden som ”för stora byggnader som ligger alldeles för nära varandra”, är inte ovanliga. Därför var det särskilt intressant att få bekanta sig närmare med byggnaderna i försäljningsrepresentant Tia Laurmaas sällskap.

Vi börjar vår rundtur i bostadsbolaget Porvoon Mocca som är byggt år 2017 på området Slottsgården.

– Byggnaderna är byggda nära varandra inspirerade av medeltida stadsplaner så att det bildas en borggård mellan dem, säger Laurmaa, som arbetar vid fastighetsförmedlingen Huoneistokeskus.

Slottsgården består inalles av nio höghus som är byggda av samma bolag vilket har skapat ett enhetligt utseende. Eftersom byggnaderna finns alldeles intill den livliga Alexandersbågen har jag inte särskilt höga förväntningar då jag stiger in bakom muren som skyddar gården.

 

 

Nybygge. Bostadsbolaget Porvoon Aleksanterinhovi är nybyggt och av hög kvalitet.

Styling.Bostaden är stajlad av Kotkaföretaget Tyylikotka.

Gemensam plats

Det visar sig att jag snabbt får ändra åsikt. Gårdsplanen som går mellan husen är överraskande stor och försedd med allt från en stor lekplats, sittplatser, växtlighet till en gemensam grillplats för husens invånare. Muren tar å sin sida bort det mesta av ljuden från trafiken.

– Man har försökt skapa liv på innergården för att invånarna där skall kunna mötas och inte endast vara avskärmade i sina lägenheter, säger Laurmaa.

Bostäderna är välplanerade med parkettgolv, vitvaror av god kvalitet och rymliga badrum med dusch. De har inte en egen bastu. I bostadsbolaget finns det däremot en välutrustad gemensam bastu. Bostadsbolaget erbjuder också sina invånare ett torkrum som går att reservera enligt behov, ett cykelgarage och förvaringsutrymmen i bottenvåningen.

– Det ordnas också gemensamma bastuturer för motionärer en dag i veckan, säger Laurmaa.

Det är omöjligt att låta bli att dra paralleller till höghus byggda i mitten av förra seklet vilka också var försedda med gemensamma utrymmen.

– Bostäderna har kanske inte så många kvadratmeter men desto större livskvalitet då man har satsat på att det i dem finns precis det man behöver.

 

Invånarna trivs

Laurmaa jämför bostäderna med en Volkswagen. De är av god standard, av litet bättre kvalitet än medeltalet. Bostadsköparen får med andra ord mycket av sin investering. De invånare hon pratat med trivs bra såväl med bostäderna som med sina grannar.

Nästa hus vi skall bekanta oss med är bostadsbolaget Porvoon Aleksanterinhovi som ligger på Lagmansgatan ett stenkast ifrån Borgå å. Det är alldeles nybyggt och kan sägas motsvara en Mercedes Benz om man följer Laurmaas klassificering.

Redan när man stiger in i huset märker man en kvalitetsskillnad. Golven är försedda med stenplattor och när man sträcker fram handen för att öppna innerdörren glider den upp av sig själv.

Det första man slås av inne i bostäderna är de facto den största lyxen man kan få. Nämligen tystnad. Också det här huset ligger intill Alexandersbågen men man hör inte ett pip av trafiken ifrån gatan.

 

 

Variationer. Tia Laurmaa i vad som antingen kan vara ett arbetsrum eller ett sovrum.

Välförsedda kök

Köksdelen är försedd med högklassiga skåp- och lådmoduler med lådor som sakta glider ut när man nuddar vid dem. Arbetsytan i köket är av sten och spisen en induktionsspis. I köket finns alla vitvaror som man kan förvänta sig att finna i ett välutrustat kök.

Lägenheten jag har förmånen att bekanta mig med är litet under hundra kvadratmeter stor och har hela två inglasade balkonger. Den ena ger en fin utsikt mot Borgå. Den andra mot Kokonbackens slalombacke och konstfabriken som inte ligger långt borta.

Här har man satsat på att förse varje enhet med allt behövligt. Bostäderna har en egen bastu med rymliga duschar och oftast flera duschar. Kläderna får man ta hand om i ett klädvårdsrum. De fyra rummen med kök är försedda med takvärme som går att ställa enligt egen smak och tycke på värme eller på nedkylning. Huset är placerat på vad som bara kan beskrivas som en paradplats vid ån endast en halv kilometer ifrån Borgå centrum.

Men smakar det så kostar det. En lägenhet i den här storleken går över halvmiljonsklassen och jag kan inte komma ifrån att jag personligen tilltalades av det förmånligare bostadsbolaget med helt annan möjlighet till socialt umgänge. En sak är dock säker. Mina förutfattade meningar om höghusbyggen har fått sig en rejäl törn.

 

Text & foto: Marit Björkbacka

4 Jag gillar detta
1 Jag gillar inte detta