Hangö och Ekenäs – två av fritidsfolkets favoriter

I fråga om fritidsbostäder vänds många blickar mot Hangö och Ekenäs. Utbudet på de två västnyländska grannorterna skiljer sig ändå åt och lockar också olika typer av köpare.

EKENÄS.

I samarbete med Aktia Fastighetsförmedling

 

HANGÖ.

 

Hangö, Finlands Södern, har långa traditioner som bad- och semesterort och står även i dag högt i kurs bland fritidsfolket. Är man ute efter den traditionella stugan vid strand är det ändå skäl att söka sig annanstans.

– När man köper fritidsbostad i Hangö handlar det om lägenheter, ofta på den södra sidan om järnvägen, eller så mormorsstugan med den lilla täppan, på norra sidan om järnvägen, säger Kjell Dannberg vid Aktia Fastighetsförmedling i Hangö.

Brett utbud

Under senaste år har byggts många nya lägenheter i Hangö och renoverats gamla. Utbudet sträcker sig från topputrustade lyxbostäder till mer vanliga höghuslägenheter för den som nöjer sig med ett lite enklare krypin.

– Utbudet på lägenheter har varit bra, medan det kan vara lite knepigare om det är mormorsstugan man vill ha. Alla bra fritidsbostäder går ändå åt snabbt i Hangö.

 

Trenden, åtminstone här i Hangö, är att man vill ha så mycket service omkring sig som möjligt.
– Kjell Dannberg

 

Att utbudet är brett gör det svårt att ge några snittpriser. För de lyxigaste, nybyggda lägenheterna med havsutsikt får man ändå räkna med ett kvadratmeterpris som är nära det man betalar för boende i centrala Helsingfors.

Händelsernas Hangö

Den typiska kundgruppen för fritidsboende i Hangö är barnfamiljer och personer i yrkesverksam ålder som gillar att vara där det händer.

– Trenden, åtminstone här i Hangö, är att man vill ha så mycket service omkring sig som möjligt. Man tycker att det är trevligt att ha tillgång till restauranger och krogar när man kliver ut genom dörren och njuter av att sitta på en terrass och titta på människor, säger Kjell Dannberg.

Under sommaren händer det något i Hangö så gott som varje dag, däribland evenemang såsom Hangö regatta, Hangö tennis, Sea Horse Week och Poker Run.

– Det som ändå märks är att många med fritidsbostäder också börjat tillbringa helger och -veckoslut i Hangö året om.

 

Kjell Dannberg, Aktia Fastighetsförmedling i Hangö

 


 

EKENÄS.

Finn lugnet i Ekenäs

En populär fritidsort av annan karaktär är Ekenäs där Mosse Lindholm jobbar som mäklare.

Om hålligånget i Hangö inte lockar hittar man lugnet och ron i Ekenäs och dess skärgård.

– Försäljningstiderna har kanske blivit aningen längre men efterfrågan på fritidsbostäder i Ekenäs är fortfarandet stort. Det gäller framförallt fritidsbostäder på fastlandet, med bilväg ända fram. Också värdefastigheterna säljer bra.

Då det gäller fritidsfastigheter ute på holmar råder för tillfället däremot något av köparens marknad.

– Många föredrar i dag att inte behöva köra längre sträckor med båt.

Andrahandsbostad

I Ekenäs, liksom i Hangö, är merparten av köparna från huvudstadsregionen. Det korta avståndet och goda förbindelserna hör till det som lockar.

Även här är trenden att fritidsboendet allt mer går mot att bli en andrahandsbostad.

– Med tanke på de pengar man investerar är det förståeligt att man vill utnyttja sitt fritidsboende mer. Det lönar sig ändå att ta reda på om stugan är byggd så att den klarar boende året om, säger Mosse Lindholm.

 

Européer brukar vara i sjunde himlen när de ser vår skärgård här i Ekenäs.
– Mosse Lindholm

 

Fanns det en tid då man var redo att samsas om sitt sommarparadis med andra, är så inte längre fallet. De flesta vill rå om sitt ställe själv. Noterbart är också att stuglivet för tillfället inte tycks locka den yngre generationen som ofta föredrar att semestra utomlands. Lindholm räknar ändå med att intresset kommer att vända uppåt igen och också att fritidsfastigheterna på holmarna får uppleva en renässans.

– Vi fattar inte alla gånger hur fint här är, medan till exempel européer brukar vara i sjunde himlen när de ser vår skärgård här i Ekenäs.

Tips till köparen

Vilka är då proffsens tips till potentiella köpare?

– Var gärna ute i god tid och berätta åt mäklaren vad det är du vill ha – i vilken prisklass och på vilken plats. De populäraste objekten kan vara sålda redan ett par dagar efter att de kommit ut på marknaden, säger Kjell Dannberg.

Mosse Lindholm råder till att bland annat fundera på hur mycket tid man vill och kan lägga ner på att sköta om sitt fritidsställe.

– En tydlig trend i dag är att många vill undvika gräsmattor in i det sista och helst ha en bergs- eller naturtomt.

Är man intresserad av en fritidsbostad i Västnyland lönar det sig ta kontakt med Aktia Fastighetsförmedlings mäklare.

 

Mosse Lindholm, Aktia Fastighetsförmedling i Ekenäs

 

Text: Agneta Sjöblom

1 Jag gillar detta
1 Jag gillar inte detta

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *