Fem steg för ökad hållbarhet i köket

Miljömedvetenheten ökar och det behöver inte vara svårt att hålla jämna steg. I matlagningen blir de ekologiska och vegetariska alternativen allt vanligare men det finns ytterligare sätt att vara klimatsmart i köket. Många av dem börjar redan vid köksplaneringen.

Ett kök av god kvalitet är en investering som ska hålla i många år. Det inhemska A la Carte-köket satsar både på design och kvalitet.

I samarbete med Keittiömaailma

 

På Keittiömaailma som säljer de inhemska A la Carte och Petra-köken har man lång erfarenhet av köksdesign.

– Vår målsättning är att erbjuda hållbara kök i allt från design till smarta lösningar som underlättar en hållbar livsstil. Då man köper ett inhemskt A la Carte- eller Petra-kök kan man lita på kvaliteten och servicen som täcker allt från inspiration till installation, säger Merita Wiedmer, försäljningschef på Keittiömaailma i Esbo, som är den största köksbutiken i Finland.

 

 

#1  Kökets livslängd

Då man planerar sitt drömkök får man gärna följa trender och sin personliga stil men samtidigt ska man tänka på att köket borde hålla i flera år.

– Ett kök av god kvalitet är en investering. Satsa därför på kvaliteten och på tidlösa material. Personligheten kan man låta synas genom utrustning och små tillbehör som är enklare att förnya än hela köket, säger Merita Wiedmer.

Lita vid planeringen gärna på en köksinredare som beaktar dina önskemål och din livssituation men samtidigt väljer sådana material och innovationer som ökar kökets livslängd.

 

#2 Hållbara materialval

De bästa förutsättningarna för hemmets hjärta ger man redan i materialvalet. Hållbarhetsfrågor är viktiga vid tillverkningen av A la Carte och Petra-köken.

– Trä är vår huvudråvara och det är av största vikt att våra leverantörer följer vår policy för hållbart skogsbruk, säger Wiedmer och fortsätter:

– Certifikat är en garanti för hållbar produktion. A la Carte- och Petra-köken har både miljö- och kvalitetscertifikat samt M1-märkning för byggmaterial med lågt utsläpp.

 

#3  Välj ett inhemskt kök

Ett inhemskt kök är ett hållbart val. Då produktionen sker i Finland minimeras miljöpåverkan bland annat från transporterna. Också sysselsättningen gynnas.

– Både A la Carte- och Petra-köken har beviljats Nyckelflaggan som tecken på att tillverkningen är inhemsk och sysselsätter folk i Finland, säger Wiedmer.

 

Närproducerad mat står för hållbar konsumtion. Med A la Cartes Urban Garden är det lätt att odla grönsaker och örter även i eget kök.

 

#4 Hållbarheten i vardagen

Keittiömaailmas målsättning är att bidra till och underlätta för konsumenterna att leva ett mer hållbart liv i sina kök. Det kan beaktas redan då produkterna designas samt vid utvecklingen av sortimentet.

– Det kan till exempel handla om att ha vatten- och energibesparande lösningar, minska matsvinnet, förbättra återvinningen, säkerställa att maten lagras optimalt för en längre hållbarhet eller att förenkla inomhusodlingen av grönsaker och örter i köket, säger Merita Wiedmer.

 

#5  Sortera rätt

Det kanske enklaste sättet att beakta hållbarheten i vardagen är sortera rätt. Plast, metall och matrester ska alla ha sina egna sopkärl.

– Sorteringen behöver inte vara komplicerad, man kan skapa en sorteringsstation redan i köket. Att allt har sin plats redan från start sparar både tid och miljö.

I huvudstadsregionen hittar man Keittiömaailmas köksbutiker i Helsingfors, Esbo och Vanda. I Esbo erbjuds service också på svenska

Text: Satu Halla

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta