Ett hus som andas – Jeanette och Benjamin bygger sitt ekologiska drömhus av massivt trä

Två dagar före jul nådde Jeanette och Benjamin Harf en milstolpe i sitt husprojekt. De hade haft som mål att få upp vattentaket på sitt nya hus innan jul, och lite efter midnatt den 22 december stod taket på plats i parets blivande hem.

 

Två dagar före jul nådde Jeanette och Benjamin Harf en milstolpe i sitt husprojekt. De hade haft som mål att få upp vattentaket på sitt nya hus innan jul, och lite efter midnatt den 22 december stod taket på plats i parets blivande hem. Villa Swan som det kallas är ett CLT-hus (Cross Laminated Timber), det vill säga byggt av massivt trä som tillverkas av mellan tre och nio skikt korsvis limmade hyvlade träskivor.

– Trä har det minsta koldioxidavtrycket bland byggmaterial. För oss var det klart att vårt hem skulle byggas så ekologiskt och hållbart som möjligt. Det här är ett hus som kommer att andas, berättar Jeanette.

 

Så rent som möjligt

För Benjamin är det här det andra huset han bygger. Efter att ha själv byggt och tillsammans med Jeanette ha bott i ett storelementhus i Lovisa, pendlat därifrån till Helsingfors och sedan letat efter hus närmare Helsingfors, är det blivande CLT-hemmet i Staffansby i Helsingfors det ekologiska drömhemmet. Målet är att bygga så hållbart som möjligt för att få ett friskt och långlivat hus.

– Ett CLT-hus behöver ingen isolering i väggarna, vilket betyder att man undviker plastpåse-effekten som fuktspärrade hus ofta drabbas av. Vi har också valt att behandla ytorna med ekologiska och naturvänliga ämnen så som vax och linolja för att låta träytorna andas. Fönster och dörrar har vi isolerat med linull, förklarar Benjamin.

Vägen till CLT

Stommen på huset i Staffansby är av 240 mm tjock CLT-träskiva, utan någon som helst isolering eller plast. Ett naturvänligt byggalternativ som skulle kunna vara populärt i Finland om den skulle göra sig mer känd bland de vanliga konsumenterna. Paret Harf hör till några få i Finland som bygger ett fullständigt CLT-hus.

– Som byggare måste man vara aktiv, planera och skaffa info själv. Det missgynnar branschen att CLT främst riktar sig till större företag och inte privata personer – själva produkten är kanske för okänd ännu för vanliga husbyggare. Det kan då kännas lättare att välja ett färdigt plastpåsehus, beklagar Benjamin.

För Jeanette och Benjamin är bygget av Villa Swan en dröm som förverkligas – husets varje rum och yta har planerats enligt parets egna behov och önskemål. Det nya hemmet kommer att ha 125 kvadrat boyta plus en vind. Bakom Villa Swan står en vacker gul trävilla från 1917. Det nya och gamla möts perfekt tack vare den levande känslan som båda husens träfasader serverar omgivningen. Villa Swan är ett hus som kommer att andas med sina ägare och grannskapet.

Följ med bygget av Villa Swan och få tips om CLT-byggande på Instagram

@villaswan_clt

 

Text: Daniela Holm

Foto: Jeanette Harf

9 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta