Det medvetna köket reflekterar våra värderingar

Vad kännetecknar egentligen den medvetna nutidsmänniskans kök? Om detta kan vi bara spekulera; men enligt rådande samhällsideal kunde det innebära ett mer ansvarstagande sätt att inreda.

malin-medvetna-kok1

I en högteknologisk, informationsrik värld vurmar vi för det naturliga och unika. Att inreda med loppisprylar är inte längre fult, snarare trendigt, och att ”klimatkompensera” blir allt viktigare. Det medvetna kökets prylar är noggrant utvalda och stilen minimalistisk, men intressant.

 

Måsten i det medvetna köket

  • Gammalt, udda porslin och keramik varvat med dyra designklassiker
  • Inredningsprylar från loppis
  • Nyttoväxter och sticklingar som du bytt till dig
  • Köksgardiner av dukar och sjalar
  • Tygtrasor i bomull, linne – hemstickade eller köpta
  • Redskap i trä, bambu och rostfritt stål
  • Grönare städrutiner och Zero waste-tänk
  • Äkta vara i skafferiet

 

Skapa stilen med loppisfynd och naturlig inredning

La cuisine: skevt, udda och lite fint – som en Parisbalkong
Ett enkelt hopplock av saker sätter den franska stilen. Det snirkliga stuket får du in med hjälp av korgar; kryddhyllor och rullvagnar med trådkorgar. Pastellfärger som turkos och solgult piggar upp. Trista måsten, som kylskåpet, vävs in i inredningen och döljs med en stor rock-chic plansch. Tallrikar med mönster, gärna rosor, får stå framme liksom en trave med cafe au lait-skålar och flaskor i blågrönt glas.

En riktig ”hygge” matplats med inspiration från Danmark
Bejaka den nordiska vanan att umgås hemma med riktigt bekväma stolar med karmar och armstöd och ett stort bord. En rejäl hylla samlar roliga prylar att prata om. Till denna brokiga blandning av grejer behövs en lugn fond med svala, blåa toner. En dov djuplila färg mot ljust golv, en vaniljgul vägg eller en intensiv okragul.

Naturmaterial för ett ombonat hem
Ting som känns äkta symboliserar viktiga värden och skapar trygghet, samtidigt som det är en trevlig hobby. Låt naturromantiken svepa över dig, ta en promenad och plocka hem några snygga pinnar och en kotte eller två.

 

Foto: Malin Vesterback

Grön städning – gamla knep står sig ännu

Ättika Ättika ger både god smak till sillen samtidigt som den är en effektiv smutsbekämpare och desinfektionsmedel.

Citron Syran från pressad citron tar sig igenom fett. De pressade halvorna kan svepas över smutsiga ytor för rengöring och desinficering. Det doftar gott också!

Natriumbikarbonat Bikarbonat är ett basiskt och användbart rengöringsmedel. Blandat med vatten och ättika bildar det ett skum som påskyndar rengöringsprocessen.

Olivolja Uppfriskande och mjukgörande. En gnutta olivolja på en dammtrasa gör att skärbrädan och köksredskapen i trä glänser samtidigt som mer smuts försvinner.

Kolsyrat vatten Lös upp fläckar genom att späda ut dem med något bubbligt, som kolsyrat vatten.

Lästips

Naturlig inredning (2012) – Anna Örnberg Urban Vintage; skapa stilen med loppisfynd (2013) – Ida Magntorn Städglädje (2016) – Marléne Eriksson Lättstickade disktrasor (2018)- Helle Benedikte Neigaard

Text & Foto: Malin Vesterback

1 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta