Månadens intervju: De exklusiva evenemangens mästarproducent

Sätt gästen först. Det är festtipset nummer ett från Patrick Lagus som skapat sig ett namn som producent av högklassiga evenemang.

Patrick_Lagus-003-main

Startskottet för den egna karriären var Helsinki Horse Show som han startade upp tillsammans med Tom Gordin 1985. I dag driver han produktionsbolaget Lagus Productions som har fyra anställda och ordnar allt från stora konserter till små privata fester. Gemensamt för produktionerna är att de alla innehåller musik av något slag.

– En del produktioner tar längre tid att planera, andra kortare. Det finns alltid många olika bitar att ta i beaktande och ingen dag på jobbet är den andra lik.

 

Jubileum för populära Strausskonserter

Störst av företagets produktioner är Strausskonserterna som ordnas på Finlandia-huset på trettondagen. Strausskonserterna är alltid en festlig tillställning men i och med att man nästa år firar 20-årsjubileum är planen att ge dem ytterligare en guldkant.

– Förutom att vara en långkörare har Strausskonserterna också varit en otroligt lärdomsfylld del av mitt liv. Jag har själv ingen musikbakgrund, men genom att jobba med talangfulla människor hinner man lära sig mycket på 20 år. Ett stort tack för det går till våra musikpartners. Kapellmästare och professor Atso Almila har varit något av min personliga mentor, säger Patrick Lagus.

 

Vad är det som motiverar dig i ditt jobb?

– Att man får producera något som ger glädje och nöje åt andra eller väcker känslor. Något som också driver är spänningen som jag tror att alla som jobbar i liknande branscher upplever – hur har man lyckats?

Att han på senare år jobbat med evenemang utomlands har även det bidragit med en extra dimension.

– Det är fascinerande att märka hur saker kan upplevas på olika sätt på olika håll i världen. Det som är viktigt i Finland kan vara fullständigt oviktigt annanstans, och tvärtom.

 

Vad är ditt bästa tips för en lyckad tillställning?

– Tänk dig in i publikens eller gästernas situation. Det är för dem du gör jobbet, det är dem man ska få att trivas. Bjud gärna på någon överraskning som lämnar en bra slutsmak.

 

Text: Agneta Sjöblom

 


 

Patrick Lagus

Bor:

I Helsingfors

Äter:

Allt, men är inte så förtjust i inälvor.

Dricker:

Vatten och vin.

Gillar:

Människor.

Okänd talang:

Kan baka Åby-knäckebröd.

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta