Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge.

IMG_3716

 

I samarbete med Virtasen Maalitehdas

 

På Illby gård cirka 10 kilometer öster om Borgå centrum bedrivs mångsidig verksamhet.

Gården är specialiserad på jordgubbsodling med både direktförsäljning och självplock av bär, i anslutning till det drivs också ett sommarkafé då säsongen är i gång. Därtill kommer spannmålsodlingen samt tillverkningen av plastprodukter som sker inom ramarna för företaget Illby Plast.

Också skötseln av alla de byggnader som hör till gården kräver sitt.

– Man kan inte gärna hålla sabbatsledigt från underhållet. Då hopar arbetena sig hastigt. Vi försöker därför göra byggnadsunderhåll i någon form varje år, säger gårdens ägare Peter Boije af Gennäs.

 

Stort jobb. Karaktärshuset på Illby gård målades med nyansen herrgårdsgul, paradingångens dörr samt utsmyckningarna vid fönstren fick en lite mörkare okragul färg.

 

Förödande brand

Herrgården har anor som kan spåras tillbaka till 1400-talet och har varit i släkten Boijes ägo sedan 1850 då Peters farfarsfarfar Adolf Wilhelm Boije köpte den på auktion.

Den cirka 500 kvadratmeter stora karaktärsbyggnaden i stock är i dag hem för två generationer. Peter med familj bor i en del av huset, hans föräldrar, den tidigare ägargeneration, i en annan.

Huset byggdes 1878, efter att den gamla karaktärsbyggnaden i två våningar brunnit upp. Peters farfarsfarmor Anna Mathilda Boije, som då styrde över gården efter att ha blivit änka, beslöt att det nya huset skulle uppföras i en våning och ha många utgångar för att göra det lättare att ta sig ut vid en eventuell ny brand.

– Också då huset skulle målas var man rätt tacksam över att huset bara hade en våning, även om det trots det var ett omfattande jobb, säger Peter Boije af Gennäs.

 

Peter & Kadi Boije af Gennäs

 

I två etapper

Målningen av karaktärshuset är ett av de större underhållsprojekt som gjorts på gården de senaste åren och genomfördes i etapper – södra och västra sidan av huset målades under ett år, norra och östra sidan under ett annat.

– Södra sidan var ganska illa flagad och jag räknade att vi lade ner omkring 90 timmar enbart på skrapandet, säger Peter.

Förutom grundarbetet lades mycket tid också ner på valet av färg. Efter efterforskningar på nätet föll valet på Virtanens 4 Oljors Färg i nyansen herrgårdsgult.

– Färgen hade fått bra recensioner och blivit bäst i test, och hade också ett konkurrenskraftigt pris. Eftersom det är fråga om en gammal herrgårdsmiljö var det också viktigt att nyansen passade in, säger Peter.

Han är nöjd med slutresultatet.

– Det har nu gått några år sedan vi målade och jag tycker att färgen hållit väldigt bra. Den har inte heller bleknat. Min förväntning är att det ska dröja länge, 10–15 år, innan huset måste målas nästa gång och då kanske så att man enbart målar södra sidan som är den mest väderutsatta.

Att byggnaderna är i skick är förstås trevligt för det egna ögat men perspektivet är längre än så.

– Man vill gärna värna om det gamla och hålla det i skick så att följande generation kan förvalta det vidare, säger Peter Boije af Gennäs.

 

Tålig färg med skärgårdsbakgrund

Virtanens 4 Oljors Färg hör till de mest sålda oljefärgerna i Finland. Den utvecklades av Pargasföretagaren Aimo Virtanen för att klara skärgårdens karga och fuktiga förhållanden och kom ut på marknaden redan 1963. Än i dag baserar sig företagets målarfärger på traditionella recept testade i stränga skärgårdsförhållanden och hållbarhet är en av de egenskaper som förknippas med Virtanens produkter.

Förutom val av produkt lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid grundarbetet.

– A och O för ett gott slutresultat är ett noggrant arbete redan från början. Det viktigaste är att ytan som målas är ren och torr, råder Mauri Mikola, försäljningschef vid Virtanens Färgfabrik.

 

Text: Agneta Sjöblom

 


 

Virtanens Färgfabrik  Virtasen Maalitehdas Oy
Arbetsgränd 5. 21600 Pargas

 

Bekanta dig med andra målarfärger från Virtanens Färgfabrik,
eller hitta din närmaste återförsäljare på:

www.virtasenmaalitehdas.fi/sv

 

Du hittar oss även på Facebook:

www.facebook.com/VirtasenMaalit

 

För svenskspråkig service:

Kim Holmström, produktionschef +358 (0) 40 516 0777, kim.holmstrom@virtasen.fi

 

För finskspråkig service :

+358 (0) 10 323 1600, myynti@virtasen.fi

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta