Återbruka på julbordet

På jakt efter dukningsinspiration? I år hittar du idéerna i din egen garderob eller på lopptorget. Återbruk är en trend som handlar om att göra nytt av gammalt och detta kan du självklart anamma även för juldukningen. Det enda du behöver är lite fantasi och en hyfsat stark pysselådra.

2

DEN ENES SKRÄP ÄR DEN ANDRES SKATT

På lopptorg är priserna ofta förmånliga. Loppade saker för en billig peng vågar du experimentera med och det är inte hela världen ifall det misslyckas. Utmaningen är det oförutsägbara utbudet. Du måste ge dig hän så pass mycket att du kan låta nya idéer komma till dig när du vandrar runt bland hyllorna. Det blir lätt en kreativ blockering i hjärnan om du går in för att styra och leta efter specifika saker. Låt dig inspireras av det som du råkar få syn på.

 

KOLLA HEMMA FÖRST INNAN DU HANDLAR NYTT

Det allra smartaste är självklart att inventera dina egna skrymslen och vrår innan du beger dig till affären för att köpa nytt. Tänk; vilket kul samtalsämne vid bordet sen när du får berätta att duken är en gammal julgardin, servetterna har klippts av en kökshandduk och lyktorna är farmors gamla syltburkar som bara tog plats i köket men nu lyser så fina.

 

 

 

BORDSPLACERING AV JULGRANSBOLL

Sak: Julgranspynt i mjuk plast

Du behöver: Sax, placeringskort, snöspray

Gör så här:  Håll julgransbollen framför dig så som du vill att den ska stå på bordet. Tryck in undersidan med fingrarna så att den kan stå plant utan att rulla iväg. Skär eller klipp ett hack i plasten så att bollen blir som en clownnäsa. Stick ner placeringskortet i skåran och spraya med snöspray för vacker effekt.

 


 

 

SERVETTER AV KÖKSHANDDUK

Sak: Gammal rödrutig, vävd och stärkt kökshandduk

Du behöver: Sax, symaskin, tråd

Gör så här: Klipp kökshandduken i lika stora fyrkanter. Sicksacka med maskin runt om för finess och hållbarhet så att det inte ser ut som att du; tja – klippt servetter av en handduk.

 


 

 

EGENDESIGNAT JULPORSLIN

Sak: Vita tallrikar

Du behöver: Tallrikar med tydlig kant, röd sprittusch, ugn

Gör så här:  Diska tallriken ren och torka den torr. Tänk på en julsång och börja skriva den med snirklig skrivstil längs med tallrikens kant – tanken är inte att det ska vara helt läsligt eller i rätt ordning. Vill du sudda går det bra med lite handsprit på en bomullstuss. Fixera tuschen genom att ställa tallrikarna i ugnen i en halvtimme på 175 C.

 


 

 

FROSTADE BORDSLYKTOR

Sak: Inläggnings/syltburk

Du behöver: Akrylfärg, svamp, klistermärken, pincett, limpistol, snöre, värmeljus

Gör så här:  Tvätta burkarna ordentligt och placera ut klistermärken (exempelvis stjärnor) här och där, de blir gluggar för ljuset att skina igenom. Måla burkarna vita med akrylfärg och dutta dem flammiga med svamp. Innan färgen torkar tar du bort klistermärkena med en pincett. När burkarna torkat dekorerar du burkens skruvkanter med grovt snöre som du trycker fast med limpistol. Lägg i värmeljus och njut av det vackra skenet från lyktorna.

 


 

Malin Vesterback.

 

Text & foto: Malin Vesterback

1 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta