3 matiga sommartips som höjer stämningen

Semestertider – och du vill bjuda på något trevligt som inte kräver allt för mycket arbete. Låt mig bjuda på tre idéer som garanterat höjer stämningen på middagen!

Trevlig sommarbricka för två

Du ska bjuda på dejt eller umgås tumanhand med en vän. Vad ska ni äta? Mitt tips – en härligt pysslig och inspirerande sommarbricka med nypotatis och smörspad som bas.

 

Gör så här:

1. Ta fram en stor träbricka och flera små skålar i trevliga färger.
2. Duka med små kökshanddukar på bordet för extra skärgårdskänsla!
3. Köp smått och gott att doppa och äta som passar till nypotatis. Du väljer själv om du förbereder komponenterna själv eller köper dem färdiga från butik.
4. Ställ fram alltsammans på brickan och dekorera med dill och citroner.

Malins sommarbricka

Knäckebröd, trekanter av rostat bröd eller baguette
Färskost med dillsmak
Skagenröra eller räkröra
En bit grillad lax (ljummen)
Kokt nypotatis i smörspad (kokspad + smör + gräslök)
Grönsallad med melon

Annat gott som kan passa på brickan; rökta eller grillade räkor, spett av olika slag, inläggningar, snabbpicklad gurka och lök, röror och sallader.

 


 

 

Ta vara på eftervärmen – grilla frukt!

Du har äntligen fått bra med värme på grillen – men allt som du tänkte grilla är färdigt. Ärligt talat; de flesta biffar tar ju endast ett par minuter på grillen. Vilket antiklimax! Vad göra?

Hämta frukt! Säger jag. Det fräschar upp grillmaten som ofta är hårdstekt med mycket feta såser, marinader och sallader.

Inspirationsidéer:

Ananas – skär frukten i båtar (behåll skalet) och grilla på fruktsidorna. Pensla ytorna med grillsås efteråt och servera till maten.
Persikor och nektariner – Dela frukterna och ta ut kärnorna. Grilla halvorna mjuka och varma. För över frukten i en ugnsform. Pensla med smält smör, strö över rörsocker blandat med malen kardemumma och låt stå på eftervärme. Servera med glass.
Fruktspett – trä vad du har hemma; som jordgubbar, björnbär, bitar av ananas, banan, kiwi på spett. Grilla snabbt runtom och för sedan över i en form som får stå på eftervärme tills servering. Ringla över smält choklad och kokosflingor och servera med glass. 

 


 

 

Glassarna är dekorerade med strössel, chokladdragéer och Marianne Crush.

Pimpa glassen

Vanliga, billiga glasstrutar med vaniljsmak blir kvällens snackis om de doppas i choklad och krossade godsaker!

 

Gör så här:

1. Förbered ett par skålar med strössel, hackade nötter, krossat godis, kex eller annat som du vill doppa strutarna i.
2. Smält valfri choklad och tunna ut den en aning med kokosolja eller rypsolja – detta för att undvika ett allt för tjockt lager choklad på strutarna som blir hård att tugga sen.
3. Ta pappret av glasstrutarna. Gör en glass i taget; doppa toppen snabbt i chokladen; ta hjälp av en sked för att sprida ut chokladen jämnt.
4. Doppa därefter i strösslet (fort, innan chokladen stelnat).
5. Lägg strutarna med toppen nedåt på en bricka och ställ glassarna i frysen att stelna. Ta fram dem en stund före servering.

 

 

 

Malin Västerback.

 

Text & foto: Malin Vesterback

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *