3 ljuvliga desserter till julmiddagen

main

Redo för en ny efterrättstradition på julafton? Låt mig fresta med tre goda förslag på enkla desserter. Först jultiramisu; en klassisk italiensk efterrätt i julversion med glöggkokta frukter. Den kan du spetsa om du vill med en skvätt amaretto. Om du vill göra det enklare för dig så gör du en snabb vitchokladmousse med rårörda lingon till. Dekorera med pepparkaksfigurer och ställ dem som att de står i en snödriva! Sist, men inte minst kan jag rekommendera den kanongoda och superenkla pralinfluffen som består av dina favoritpraliner och grädde – inget annat! Det brukar vara uppskattat att gissa vilken pralin som ligger bakom desserten, men jag kan avslöja att jag gjorde min på chokladgodis med toffekräm inuti. Mycket gott.

  Malin Vesterback

 

Pralinfluff med grädde

 

180 g praliner (av samma sort) + extra för dekorering
3 dl
vispgrädde

 

GÖR SÅ HÄR

Hetta upp grädden i en kastrull på spisen, den får ej koka.

Tag kastrullen av värmen och smält ner chokladen i den varma grädden.

Kyl sedan ner blandningen i kylskåp i minst 6 h.

Vispa upp med elvisp tills fluffig och fördela i portionsglas.

Dekorera med vispad grädde och krossade praliner.

 


 

Jultiramisu med glöggkokt frukt

 

Glöggkokta frukter
1
apelsin
4 st
färska fikon
1
päron
1 dl
glögg
1 msk
ljus sirap Kräm
2
äggulor
1 förp.
Mascarpone (a´250 g)
0,5 dl
strösocker
1,5 dl
vispgrädde
8 st
savoiardikex

Kakao – vid servering

 

GÖR SÅ HÄR

Skala och filea apelsinen i klyftor med kniv. Skär fästena av fikonen och skär dem i klyftor. Skala päronet, ta ut kärnhuset och skär frukten i skivor.

Koka upp glöggen med sirapen och låt frukten småputtra i glöggen tills päronet är mjukt. Låt frukten kallna i spadet, gärna i kylen.

Vispa ihop äggulor, mascarpone och socker till en fast kräm. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i äggsmeten.

Fördela den avsvalnade frukten i portionsglas – försök att få med så lite spad som möjligt i glasen då desserten annars riskerar bli för fuktig.

Doppa kexen snabbt i resterande glöggspad och fördela dem ovanpå frukten.

Toppa till sist med mascarponekrämen och ställ i kylen ett par timmar.

Pudra över kakao vid servering.

 


 

Vitchokladmousse med lingon

 

150 g vit choklad
1 st äggula 3 dl grädde
1 dl lingon socker efter smak

Pepparkakor till dekoration

 

 

GÖR SÅ HÄR

Smält chokladen i ett vattenbad.

Vispa under tiden upp äggulan.

Låt den smälta chokladen svalna något, tillsätt den sedan i den uppvispade äggulan, lite åt gången. Rör till en jämn och glansig smet.

Vispa grädden och vänd i chokladsmeten.

Rör lingon med socker och fördela dem i botten av varje portionsglas.

Fyll på med moussen och låt stå kallt minst 1 timme innan servering.

Dekorera med pepparkakor och pudra över ”snö” (florsocker).

 

 


 

Malin Vesterback.

 

Text & foto: Malin Vesterback

1 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *