3 goda soppor för regniga höstdagar

Soppa höjer mysfaktorn hemma och slätar över vilken dålig dag som helst. Släng en filt över dig och mys ner dig i soffan med en skål varm soppa! Här har jag samlat 3 absoluta favoritsoppor för regntunga höstdagar.

main

Malins gröna soppa

En fusion mellan spenatsoppa och zucchinisoppa. Servera med kokta ägg och pumpafrön!

4 portioner

 

1 st gul lök skalad och hackad
1 msk olivolja till stekning
1 st zucchini grovhackad
4 st potatisar medelstora, skalade och i bitar
2 st buljongtärningar grönsaks-, eller hönsbuljong
1 påse babyspenat
1 dl grädde salt och peppar efter smak

GÖR SÅHÄR

 

Hetta upp oljan en tjockbottnad kastrull som rymmer 3 liter.

Fräs löken mjuk i oljan.

Tillsätt zucchini och potatis och låt fräsa med i en minut.

Tillsätt vatten så mycket att det täcker ingredienserna i kastrullen. Smula ner buljongtärningarna och låt alltsammans puttra tills potatisen är mjuk; ca 15 minuter.

Rör ner spenaten direkt i soppan.

Mixa soppan slät med stavmixer och späd med grädden.

Smaka av soppan med salt och peppar. Om soppan är för tunn kan du reda av den med en matsked maizenastärkelse utrörd i kallt vatten som du tillsätter under kokning.

Servera soppan med kokta ägg och pumpafrön

 


 

Enkel laxsoppa

I det här receptet utgår jag ifrån en bit benad bit laxfilé som jag sparat i frysen. Fryst lax går enkelt att tärna i bitar och lossa skinnet av.

4 portioner

 

8 st potatisar skalade och tärnade
2 st morötter skalade, delade och slantade
3 st buljongtärningar (jag tog 2 st fiskbuljong och 1 grönsaksbuljong)
0,5 st zucchini delad på längden och skivad 3 stjälkar vårlök strimlad
1 näve dill hackad 1 burk crème fraiche 28% 200g
300 g laxfilé i bitar 2 msk sweet chilisås salt och peppar efter smak

GÖR SÅHÄR

 

Lägg potatis och morötter i en kastrull (3 liter) och häll på vatten tills det täcker rotsakerna.

Smula ner buljongtärningar och låt koka upp.

Tillsätt zucchini, vårlök och dill. Låt puttra i 10 minuter.

Rör ner crème fraiche och laxen. Låt soppan puttra sakta i 5 minuter.

Smaksätt sweet chilisås, salt och peppar.

 


 

Vegansk Noodle Bowl

4 portioner

 

3 knippen risnudlar
1 st liten gul lök, strimlad
5 st jumbochampinjoner, strimlade
2 st morötter, skalade och skurna i tunna stavar
1 bit vitkål, (500g) fint strimlad kokosolja till stekning
3 tsk sojasås (tamari)
3 tsk grön currypasta
2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
1 msk sweet chilisås
2 st buljongtärningar grönsaksbuljong
salladslök hackad,
till garnering avokado skivad,
till garnering sesamfrön

GÖR SÅHÄR

 

Värm en stekpanna och tillsätt ca 1 msk kokosolja.

Fräs löken mjuk i oljan och för sedan över löken i en kastrull.

Tillsätt sedan champinjoner i stekpannan och bryn dem tillsammans med sojasås. För över dem i kastrullen.

Ta mer kokosolja i stekpannan och fräs morötter och vitkål mjuka. Krydda med grön currypasta, curry, paprikapulver och sweet chili. För över i kastrullen.

Ta lite vatten i stekpannan och vispa runt. Häll spadet i kastrullen.

Tillsätt ytterligare vatten i kastrullen så att det täcker alla grönsaker. Smula ner 2 buljongtärningar och rör om.

Låt soppan koka upp. Smaka av spadet.

Lägg ner risnudlarna i soppan och stäng av värmen. Låt nudlarna dra i spadet några minuter tills de mjuknat.

Lägg upp soppan i skålar och toppa med hackad salladslök, avokadoskivor och sesamfrön.

 

 


 

 

Malin Västerback.

 

Text & foto: Malin Vesterback

0 Jag gillar detta
0 Jag gillar inte detta

Skriv en kommentar

Din e-post kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *